• Magyar
  • English
  • Română

fejlec

 Tivadar okohaz002 Tivadar okohaz003 Tivadar okohaz001

A partnerek által megfogalmazott fejlesztés középpontjában a környezetvédelmi szempontokon alapuló fenntartható fejlődés és természetvédelmi értékek megőrzése áll. Az érintett területek (Felső-Tisza, Túr-mente, Szatmár-Bereg, Szamoshát és Érmellék) egyedi értéket képviselnek, többnyire védett és/vagy tájvédelmi környezetet alkotnak, melyek igen meghatározóak mind Szabolcs-Szatmár-Bereg, mind Szatmár megye életében.
Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindkét térségben legyen egy olyan szervezet, amely magára vállalja a természetvédelem területén működő szervezetek felkarolását, tevékenységeik és fejlesztéseik összehangolását, a fenti értékek megőrzését és a környezeti társadalmi szerepvállalás erősítését a lakosok körében. A célok elérése érdekében a projekttevékenységek több elemből épülnek fel, azonban a legfőbb cél olyan Információs Ökoházak, természet- és környezetvédelmi központok kialakítása, mely szoros együttműködést folytatnak a határ-menti térségben működő szervezetekkel, azok ernyőszervezeteként tudnak majd funkcionálni.

Projektcélok

A BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetésével kidolgozott projektelképzelés „Az együttműködési terület közös, fenntartható fejlesztéséhez szükséges kulcsfeltételek javítása” prioritáson belül a „Környezetvédelem, ezen belül a természetvédelem” elősegítését célozza meg. A cég elkötelezett a természeti értékek megőrzése, a fenntartható fejlődés és a környezetkímélő energiafelhasználás mellett. Célja a fogyasztók (elsősorban önkormányzati intézmények, vagyis nagyfogyasztók) és általában a társadalom figyelmének felhívása az energiahatékonyság, energiatudatosság és hosszú távú gondolkodás fontosságára, hiszen mindez a jövőt, és mindannyiunk környezetét, életminőségét befolyásolja.

A projekt átfogó célja

Természeti értékek megőrzése és fenntartható módon történő hasznosítása.

A projekt specifikus céljai

Lakosok környezettudatosságának növelése a megújuló energiaforrások népszerűsítése a természeti értékek megőrzése érdekében, ezen belül pedig:

1. Csatlakozás az Európai Unió által indított EUSEW konferenciához – European Union Sustainable Energy Week – melynek fő célja a megújuló energiaforrások használatára, az energiahatékonyságra való felszólítás, a piaci technológiák bemutatása, a törvényhozás és oktatási magatartások fontosságának megismertetése az épületek és szállítmányozás területén.

2. Csatlakozás az EU által megfogalmazott célhoz, hogy a 25 EU-tag szén-dioxid-kibocsátása az elkövetkező évtizedben a világrészesedés 10%-a alá süllyedjen.

3. Az energiatakarékosság, a klímatudatosság terjedésének és a megújuló erőforrások nagyobb arányú felhasználásának támogatása a szatmári térségben.

4. Az EU keleti határán élő emberek környezettudatos életmódra való nevelése, a különböző érintettek (gazdasági szféra, civil szféra, oktatás, tudományos szféra, tanácsadók és lakosság) együttműködésének eredményeként a társadalom minél szélesebb körében tudatosuljon a fenntarthatóság, mint értékrend, ismertté váljanak a fenntartható alternatívák használatának módjai és a fogyasztás környezeti hatásai.

5. A mezőgazdaságban a megújuló energiaforrások kiterjedt használatának elősegítése, valamint a termelők fosszilis energiafüggőségének mérséklése.

Természet- és környezetvédelmi szolgáltatások nyújtása, ernyőszervezet funkció betöltése a térségben működő szervezetek számára.

A térségek természeti vonzerejének fokozása és látogatottságának növelése.

 

Elérhetőség

wp9e51a5a8 06

4921 Tivadar, Petőfi u. 18.

wp814051d2 06 4921 Tivadar, Petőfi u. 18.
wpec9a62b3 06 bioszilkht@vipmail.hu

huro logo hu huro slogan hu right huro eu logo hu right
 Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját
www.huro-cbc.eu
 www.hungary-romania-cbc.eu 

A projektben együttműködő partnerek

  • BIO-SZIL Nonprofit Kft. (4921 Tivadar, Petőfi u. 18.)
  • INTERACTION 2050 EGYESÜLET (Szatmárnémeti Drumui Careiului BI.C18.Ap.4.)
  • Érendréd Község Önkormányzat (447010 Andrid  str.Principala nr. 508)